Maskrosor

Då min far levde fick maskrosor inte finnas i trädgården. Ogräs i allmänhet och speciellt den här gula blomman var hans fiender. Då han hade tillgång till saltlake, hällde han små skvättar på maskrosorna. Han tyckte att kemikalier var både för dyra och olämpliga. Tyvärr regnade det alltför ofta för att saltmetoden skulle ha önskad effekt. Min far fick ont i både rygg och knän när han manuellt bekämpade maskrosor. Denna intensiva kamp mot just dessa gula blommor satte förstås sin prägel på mig. I varje fall märktes detta i den lilla trädgårdstäppan, när jag och min familj blev radhusägare. Även om det fanns ogräs i rabatter och köksträdgård var den gula maskrosen bannlyst på gräsmattan. 

Min mor brukade alltid berömma vår gräsmatta när hon hälsade på oss på somrarna. Hon brukade slå ihop händerna av spelad förvåning och ropa ”Hur bär du dig åt”? Man kunde inte se skymten av vare sig maskrosens blad eller dess gula blommor på vår gräsmatta. När min mor tittade på de båda granntomterna kunde hon däremot se vad jag hade att kämpa mot. Där kunde man minsann se sig mätt på gula maskrosor. Åren gick och varje sommar fick man samma upplevelse. Gräsmattan var fri från maskrosor, oavsett om den var klippt eller oklippt. Nåja, som Du förstår så var detta en sanning med modifikation. Från tidigt på våren till sent på hösten så dök det alltid upp nya maskrosor i gräsmattan. Det enda som förhindrade deras ohämmade förökning var jag. Varje dag, efter arbetstidens slut, kunde man se mig i verksamhet ute på gräsmattan. Ja, ibland var jag ute och rensade bort maskrosor tidigt på morgonen. Jag var så fixerad vid detta att jag ibland glömde att ta in morgontidningen ur brevlådan.
IMG 7194

 

 

 

 

IMG 7197

 

 

 

IMG 7195

 

De här tre fotona:
Det översta visar ängen intill
vår tomt

Det mellersta visar närmaste grannens tomt
Det nedersta visar vår egen tomt.

 

Grannarna tyckte förstås att jag var minst sagt knäpp och brukade skämta om min maskrosfobi. Jag brydde mig förstås inte så mycket om det. Min gräsmatta var ju i alla fall den vackraste i området. Jag kalkade och gödslade och plockade bort ogräs och de få maskrosor, som vågade titta upp. Gräsmattan, det var mitt liv det, för att travestera en känd skådespelare.

Så kom det år då jag fyllde sextio år. Vad kan en genuin blomster-älskare få på sin födelsedag, tro? Jag fick i alla fall mitt livs överraskning när jag fyllde år.Min äldsta syster och jag hade kommit överens om att fira detta hemma hos henne. Även om detta inte var så märkligt så borde jag ändå ha blivit misstänksam. Som Du förstår var min fru invigd i de här festplanerna. Var det någon som tänkte högt ”kvinnans list övergår mannens förstånd”? 

Hur som helst for vi den här sommaren till min syster. När vi kommer fram står min syster vid entrén och väntar. Hon säger då vi kramas om, att hon vill hälsa mig välkommen med en blommande födelsedags-present. 

Hon tar mig i armen, leder mig genom huset och ut på gräsmattan. Där släpper hon min arm och pekar. Här, säger hon, är din födelsedags-present. Gräsmattan var mera gul än grön denna dag på grund av hundratals blommande maskrosor. Min syster hade hört av min fru, tillade hon, att jag älskade maskrosor. Då kan du väl inte tänka dig en bättre födelsedagspresent än en otalig mängd av denna vackra blomma? Eller hur, undrade min syster, medan min fru brast ut i ett hjärtligt skratt.
Maskrosdödaren Macilane 

PS. Jag hämtade mig inte efter min systers skämt förrän jag fick min riktiga födelsedagspresent. Den var faktiskt ett specialverktyg för att ta bort just maskrosor.
IMG 7200 
Skrevs första gången i min blogg 2011/05/11
PS. En granne (bland många), som har en robotgräsklippare, föreslog att
jag skaffar en sådan – då slipper du problem med alla ogräs, menade han.
Undras om man skall tro på det?

16 reaktioner till “Maskrosor

 1. Tja! De har varit föremål för mitt ”hat” sedan min pappa ”lärde upp” mig för över åttio år sedan. Du vet väl att gammal ”kärlek” aldrig rostar, hehe?

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 2. Jag skall verkligen hålla din synpunkter om robotgräsklipparen aktuella – en vacker dag kanske jag inte klarar av den vanliga – kroppen har gett upp 😦

  Gillad av 1 person

 3. Vi har diskuterat detta med robotgräsklipparen, men beslutat att fortsätta med den vanliga, som faktiskt har drivning på hjulen, som jag inte använder. Saken är den att mina två sjukdomsfall ledde till att tre olika läkare bestämt sade att jag måste motionera och det ordentligt. Jag skall dock inte syssla med tyngdlyftning och jag skall se till att pulsen är rimligt hög. Kattpromenaderna är alltså inte tillräckliga. Jag måste göra artrosgympa och cykla med motionscykel varje dag. T.o.m. snöskottning är väldigt bra, hehe. Så det blev inte någon robot 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Måste bara få säga att det bästa jag har gjort var att skaffa en robotgräsklippare. Jag har haft den i 3 år nu och den bara går och går och går….. Jag har aldrig uppdaterat den. Visst får man när man sätter igång den första gången tala om för den när den ska gå…men det är enkla knappar. Man skriver in klockslag och dag. Sen så gör den allt själv. Några finjusteringar i början när man upptäcker att man har lagt kabeln lite för nära någon kant eller buske men sen så. Och det kan man ju kanske få hjälp av någon, för det är ju bara i början….några dagar.
  Byte av knivar får man ju göra, men det är inte heller svårt. Dom sitter fast med helt vanliga skruvar.
  Jag är såååå glad i min robot, han är så duktig så. Stänger av han inför vintern och sätter igång han inför sommaren. Lika enkelt som att sätt på och av Tv:n.
  Vill påpeka att jag har en Worx Landroid.
  Vet att det finns andra som inte är lika enkla….men min är kanon.
  Och ja, den håller undan maskrosorna där den klipper.

  Gillad av 2 personer

 5. Jag tycker allt att de var lite stygga mot dig på din 60-årsdag!
  Lite samma slags ”rolighet” man råkar ut för vid vid inspark/nollning och möhippa/svensexa. Roligast för dem som hittat på!
  Apropå robotgräsklippare så har jag beundrat hur effektiva de tycks vara och hur fint de klipper, maskrosorna lär inte ha en chans!
  Men det verkar som att de måste programmeras och uppdateras med jämna mellanrum och då tackar jag för mig. Men jag tror att du som är mera åt data nörd hållet nog skulle kunna ha glädje av en sådan!

  Gillad av 1 person

 6. Haha, syskon är bra att ha…för det mesta haha. Det var en rolig blogg. Jag har också en sån där grej som man plockar upp maskrosor med, funkar fint. Men maskrosen är en enveten blomma.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.