Lösenord för datorn

Det är Google´s under det senaste året rekommenderar högre säkerhet för sina användare, som har fått mig att ännu en gång fundera över mina lösenord. Google sänder då och då meddelande till mig om detta. Jag har i alla år varierat mina lösenord på alla möjliga sätt, så jag är van vid själva principen. När man skall logga in på någon adress, där det krävs ett avancerat eller en viss längd på lösenordet (kanske minst tio blandade tecken) kan det bli problem. Det värsta är att ju äldre man blir, ju fler år som gått, desto svårare att komma ihåg lösenorden. Man måste alltså ha en enkel minnes-regel, något för att förenkla sitt kom-ihåg.

Jag kom då att tänka på det klassiska skämtet:
A husband and wife were trying to set up a new password for their computer. Her husband put in ”mypenis” and the wife fell on the ground laughing because the computer said, ”Error. Not long enough!”

Det enklaste, tycker jag, är att låta Safari själv föreslå och sedan uppdatera lösenordet så snart det blir aktuellt. Jag kan tyvärr inte bedöma om man har någon fördel genom Safari för de de nya säkerhets-systemen tvåstegs-verifiering eller tvåfaktors-autentisering. Idag ids (orkar) jag inte med att ha extra skydd annat än för mina Apple-ID. I övrigt fortsätter jag nöja mig med Safaris lösenords-säkerhet.

Men, det kanske inte är så krångligt egentligen?? Redan 2016-12-01 skrev Metro så här på sin hemsida. Kolla! Fotot är Metros!!
https://www.metro.se/artikel/så-gör-du-dina-internetkonton-säkrare-på-fem-minuter-xr

tvastegs-LARGE

Följande blogg har Macilane glädje av att följa och läsa. Inte minst för att förstå detta med lösenordsskydd, hehe. Där skrev Teknik-pappa 24 juli 2017 en väldigt bra sammanfattning:
https://teknikpappa.wordpress.com/2017/07/24/hur-skyddas-ditt-konto-pa-natet/

En mera lätt-tillgänglig information och förklaring till tvåfaktors-autentisering, standardlösenords-användning, ID-kapnings-skydd m.m. finns sedan 2018/02/18 på hemsidan teknikföralla:
http://teknikforalla.net/2018/02/vad-ar-tvafaktorsautentisering/

2 reaktioner till “Lösenord för datorn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.