Varför delar man ut sitt bloggande även på andra sociala nätverk?

Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest + femton till.

Det som jag inte kan förstå är att WordPress rekommenderar att man skall dela sitt bloggande även på andra sociala nätverk.
Varför gör så många så?

Det verkar finnas ett oerhört behov av att finnas på internet och det skiljer sig enormt jämfört med den tid i slutet av 90-talet jag och många andra hade hemsidor. Då och även år 2011, då jag flyttade över allt från min hemsida till sju olika bloggar, fick jag ett antal goda vänner, med vilka jag kunde utbyta synpunkter och erfarenheter. Under perioden 2011-2015 hade jag 25-30 bloggarvänner, som jag kommunicerade med.

 

Trots bättre vetande har jag nu 2018 ändå aktiverat en blogg, Macilane. Fortfarande söker jag få kontakt med andra Dator(Mac+PC)-iPhone-användare, som har samma intressen som jag. Nu hoppas jag förstås – liksom förr – kunna ha  meningsutbyte (konversationer) med dem.


Vad jag kommit fram till är att – om man vill utbyta synpunkter och erfarenheter och få behållning av detta utbyte – den enklaste och överlägset bästa formen för denna kommunikation på internet är bloggen, endera WordPress, Blogger eller Tumblr. Bloggen är ju
mer öppen för att läsa än Facebook och Instagram som är en stängd värld – för att läsa i dem krävs inloggning och konto.


Det som nu ”krånglar till det” är att det numera finns ungefär trettio olika sociala kontaktformer – de fyra vanligaste valen i WordPress visas på bilden längst ned. Jag är nog inte ensam om att bli frustrerad över denna nya sociala internet-miljön. Förresten saknas ett val för Instagram. Däremot finns Path, som bara används i Indonesien, men det går inte att välja bort.

 

En bloggarvän skriver t.ex. om Twitter i sin blogg.

https://apkalypso.se/2018/01/21/osociala-medier-och-chilisadd/

Jag citerar:

När man skriver offentligt vill man oftast ha läsare………

När Twitter flimrade förbi ögonen på mig i morse var jag tvungen att släcka ned mobilen och gå ut och hämta in ved istället. Jag klarar inte det sociala spelet. För mig är det fascinerande hur ni orkar. För mig är det mer ansträngande att interagera med folk än att gräva ett helt potatisland. Jag har inte social ångest eller så men har svårt att engagera mig i ytliga sociala kontakter.

Slut på citaten.


En annan bloggarvän med länken
https://garntrassel.wordpress.com

skrev så här i en kommentar i min blogg.

Jag citerar:

Däremot skaffade jag instagram i april förra året. Det gillar jag som komplement till bloggen. Fast bloggen är oslagbar om det är något 

längre man vill ha sagt eller när jag blir filosofisk 

Slut på citatet.


Så här skriver WordPress i sin egen länk.

Grow Your Community

You’ve worked hard on building your site, now it’s time to explore the community and get noticed. On WordPress.com, we encourage you to share your content with the world, discover other site owners with similar interests, and use the tools available to you to grow your community and following. You want your work to be accessible and […]

 

Precis den tankegången har tydligen Dagny Carlsson, hon som började blogga när hon fyllde 100 år! http://www.123minsida.se/bojan Imponerande nog är har hon konto såväl på Facebook som Twitter och Instagram. 


Slutligen:

En av mina systrar, en mycket förståndig person – hon tycker att det räcker med kontaktformen e-post med de människor, släkt och vänner, som hon vill ha kontakt med.

PS.

Att skriva hjälper en också både att tänka och lära, vilket man absolut skall göra hela livet om man kan och vill. (Så skrev Apkalypso)
(Det tog mig flera dagar att arbeta med och ”färdigställa” detta inlägg i min blogg).
Delning

 

21 reaktioner till “Varför delar man ut sitt bloggande även på andra sociala nätverk?

 1. Tack! Nästa vecka kommer jag skriva
  ett för denna frågeställning avslutande
  inlägg. Jag börjar förstå det kloka i att
  jag håller mig till enbart bloggandet.

  Gilla

 2. Skillnaden är väl att en traditionell tidning nådde ut enkelt till fler läsare för att dessa inte hade så många alternativ. En fristående bloggare måste nå sina läsare aktivt och delar då på andra plattformar för att notifiera tidigare och presumtiva läsare att något nytt har hänt. Att sköta den kommunikationen kan ta ganska mycket tid, tyvärr.

  Liked by 1 person

 3. Du får gärna störa. Tolkade hänvisningen till en i mitt tycke generaliserande artikel om hur FB förstört ”våra” liv som ett inlägg i en bredare debatt, inte som ett resonemang kring hur olika bloggare använder sociala medier i sitt bloggande. Och jag använder inte bara FB för mina vänner. Har följare av min sida som jag inte känner. Har dock inte dem som FBvänner. Likaså följer jag många grupper, bl a kring bloggande, och sidor som inte ägs av mina vänner. Men jag väljer noggrant hur och med vilka jag interagerar.

  Liked by 1 person

 4. Tack! Jag avsåg inte och har inte önskat någon debatt. Min önskan är bara att försöka förstå varför bloggare samtidigt med en eller flera andra medier, tex FB. Du använder alltså FB BARA för att dina vänner alltid och kanske bara använder FB. Det kan alltså kallas för svar på min fråga. Tack för din vänlighet! Jag skall INTE störa dig mera. Än en gång TACK!

  Gilla

 5. Debatten för eller emot FB får föras utan mig. All ny teknik innebär både fördelar och nackdelar. Så var det med skrivkonsten, tryckkonsten, telefonen etc. Det är upp till varje person att använda den nya tekniken eller ej på det sätt som gagnar hen bäst, och avstå från det som hen känner skadar. Och oavsett val får det konsekvenser, som med alla val. För mig personligen överväger fördelarna m FB än så länge.

  Liked by 1 person

 6. Jag delar ju uppfattningen i den här länkenhttps://www.dagensanalys.se/2018/01/6-saker-med-facebook-som-har-forstort-vara-liv/
  Det jag tyckte bäst om i FB var när jag var en medlem i en speciell grupp och att jag bara använde FB just för den kommunikationen.

  Gilla

 7. Därför att de är inne på FB regelbundet. Då dyker min bloggs FBsida (inte grupp) upp i deras flöde. Att komma ihåg att surfa t min blogg är inte lika automatiskt, i synnerhet inte som jag inte publicerar varje dag. Funkar så själv med många bloggar. Ja, många okända förfrågningar dyker upp. Jag avvisar dem jag inte vet vilka de är. Har funkat bra hittills.

  Liked by 1 person

 8. Hade en fråga, glömde….
  Vad kan det vara för skillnad med att använda FB contra att bara surfa och kolla bloggare? På FB blev jag kontaktad av vänsökare av helt främmande FB-användare. Är det någon grupp skapad av dig som passar in för dina vänner, där de lätt finner dig, eller hur kan de finna just dina sidor enklare genom FB än genom ett vanligt surfande?

  Gilla

 9. Tack! I mitt fall – efter mycket upplevt elände med mitt nu avslutade FB-konto, så kommer jag inte använda FB. Jag får nöja mig med min metod, som jag kommer att berätta om i nästa inlägg om några dagar.

  Gilla

 10. Gissar att det finns lika många motiv till varför en bloggar resp delar på olika sociala medier eller ej som det finns bloggare (nåja, nästan iaf). För mig är automatdelningen till FB ett sätt att hålla de av mina vänner som inte är vana bloggföljare, men som gärna följer sidor på FB, uppdaterade. Vilket de verkar uppskatta. Ett sätt att nå fler av mina bekanta och vänner helt enkelt.

  Liked by 1 person

 11. Jag gör något liknande – kopierar länken och skickar den med mail till våra tre döttrar och mina två syskon. De kollar inte min blogg om de inte får reda på att det är något intressant, hehe.

  Gilla

 12. Till Laila: Down detector berättar på sin hemsida om de mängder av flödesproblem som Instagram har. Jag läste in följande information om I och tycker det är konstigt att det har delningsknapp till flera andra mediahanterare men INTE WordPress. Instagram är en gratis mobilapplikation för fotodelning och ett socialt nätverk. Programmet tillåter användaren att ta bilder, lägga på ett filter och därefter dela med sig av bilden till olika sociala medier, som Facebook, Twitter, Foursquare, Tumblr, Flickr och Posterous.
  Jag avstår från att prova Instagram – är helt lycklig med ENBART WordPress,.

  Gilla

 13. Jag delar inte via de kanaler, ”knappar”, som WordPress rekommenderar.
  Jag kopierar länken till mitt inlägg och delar på min FB-sida, ibland via gruppen Finlandssvenska bloggare. Man får fler läsare då, kanske en del nya som är likasinnade, men jag har aldrig fått betalt för att blogga.

  Liked by 1 person

 14. Tyvärr har jag ingen hjälp att ge där – jag gör olika inlägg för bloggen och instagram. Passar mig bäst så. Skulle du titta in på instagram hittar du mig som @garntrasselsverksta

  Liked by 1 person

 15. Hur gör man för att kombinera WordPress med Instagram? Det finns ju inte någon delningsknapp i WP och saknas möjlighet att redigera ”Dela” just till Instagram. Hjälp!

  Gilla

 16. Nä, inte är det för att få massa vänner och ”likes” jag vare sig bloggar eller instagrammar. Det är som i verkliga livet tycker jag – hellre ett fåtal vänner man trivs med och har gott utbyte med än en massa ”vänner”…

  Liked by 1 person

 17. Min s.k. teknik för att få vänner är att använda Läsaren-menyn i bloggen och göra en WP inläggs-sökning. Jag skriver där t.ex. katt och då kan jag bläddra nedåt bland hundratals bloggar med olika hemvist och som har taggat ordet ”katt”. Den som jag då finner intressant ”Besöker” jag, trycker ”Gilla” och skriver en kommentar. Det brukar med 90% säkerhet ge besök i min blogg, en eller flera gånger. Det kan då bli en ny bloggar-vän osv.

  Gilla

 18. För mig är inte antalet vänner på internet det viktiga. Det viktiga är att finna några med vilka man kan ha kommentarutbyte, lära sig av och få tips och synpunkter från i olika ämnen, som intresserar dem och mig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.