Gemenskap – på internet?

Sedan jag skrev inlägget ”Blogga – eller inte?” den 7 januari har jag tänkt mycket på ett bra svar till Anna-Lisas fråga – varför håller du på med att blogga? Det verkar som att jag omedvetet, som pensionär , saknat den speciella gemenskap, som jag hade i och med anknytning till mitt arbete. Jag hade då, naturligtvis, liksom nu, en underbar gemenskap med min fru och våra barn – den fortlever under pensionärslivet, tack och lov. Nåja, jag får inte glömma bort den gemenskap (ett mini-socialt liv), som vi har i bridge-klubben, där vi spelar en gång i veckan. 

Men den arbetslivs-präglade gemenskapen har – tror jag nu – delvis ersatts av en relation mellan mig som bloggar-skribent och mina läsare. Där får jag en sorts gemenskap. Men man kan dock fundera på om inte bloggandet har ett extra fokus, att sälja sig själv. Detta var mycket mera påtagligt när jag hade bloggen Pumpdoktorn öppen och aktiv. Där och då delade jag med mig av mina yrkes-erfarenheter, ”sålde” mina kunskaper, hehe.

När jag sökte hjälp i mina funderingar på internet hade jag turen att finna den här bloggen https://apkalypso.se/2018/01/31/den-avgransade-gemenskapen-ar-den-verkligen-sa-farlig/ Vi utbytte flera kommentar – den bästa är den här:

Apkalypso FEBRUARI 3, 2018 KL. 10:23 F M
Välkommen till min blogg! Jag har ofta funderat på om internet kommer att göra människor mindre ensamma när de har gått i pension. Det är klart att det är svårt att ersätta ”analoga” möten människor emellan men dels borde man kunna hålla sig synlig för människor, behålla kontakten med sin krets lättare? Den som inte syns hamnar också långt bak i folks medvetanden. Att skriva hjälper en också både att tänka och lära, vilket man absolut skall göra hela livet om man kan och vill.

Man kan tydligen finna själsfränder på internet:
Själsfränder
Svaret på Anna-Lisas fråga ger sig nu automatiskt –
jag saknar arbetslivets tillvaro.

6 reaktioner till “Gemenskap – på internet?

 1. Varmt tack för dessa vänliga och stärkande ord! Jag blev faktiskt litet tårögd när jag läste din kommentar – som nu blir som ett stöd för mitt fortsatta bloggande! TACK!

  Liked by 1 person

 2. Jag tror definitivt att bloggande, och att läsa bloggar, får vår värld att växa och gör oss mindre ensamma. Man känner sig mindre ensam när man läser andra som har liknande tankar, och man växer av att få insikt i andra människors funderingar och kunskaper. Webblivet ger också den som lever ett annars isolerat liv, av geografiska eller andra skäl, ett sätt att kommunicera och möta andra människor. 🙂

  Liked by 1 person

 3. Har inte fb och kommer heller inte skaffa så jag är lyckligt ovetande i frågan 😊 Däremot skaffade jag instagram i april förra året. Det gillar jag som komplement till bloggen. Fast bloggen är oslagbar om det är något längre man vill ha sagt eller när jag blir filosofisk 🤔

  Liked by 1 person

 4. Självklart kan man finna gemenskap på nätet. Jag har, tack vare bloggen, lärt känna människor jag aldrig skulle stött på annars. Vissa av dem har jag sedan träffat ”på riktigt” och delat många glada stunder med. Så nog kan internet öppna nya vägar till gemenskap ☺

  Liked by 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.